Rabu, 18 Julai 2018 | 5:42pm

SST: 2 rang undang-undang perlu dibentang

KUALA LUMPUR: Kerajaan perlu membentang dan meluluskan dua rang undang-undang berkaitan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) di Parlimen bagi membolehkan sistem percukaian itu diperkenalkan semula 1 September depan.

Ia perlu dilaksanakan kerana SST mengandungi dua elemen cukai yang menyebabkan pengguna terpaksa membayar dua cukai dalam satu masa.

Presiden Persatuan Akauntan Percukaian Malaysia, Datuk Abd Aziz Abu Bakar berkata dua elemen cukai dalam SST adalah cukai jualan yang dikenakan kepada pengilang dan pengimport pada kadar 10 peratus serta cukai perkhidmatan enam peratus yang dikenakan di peringkat peruncitan.

Katanya, beliau difahamkan bagi membolehkan SST dikuatkuasakan dua akta perlu diluluskan kerana cukai dikenakan kepada dua pihak yang berbeza iaitu pengilang/pengimport (cukai jualan) dan pengguna di peringkat peruncitan (cukai perkhidmatan).

"Dalam SST, cukai jualan ini mewujudkan elemen yang mana semua peringkat dalam rantai jualan mendapat margin untuk setiap kos barang yang dikeluarkan. Kemudiannya apabila sampai peringkat peruncitan ia ditambah lagi dengan cukai perkhidmatan enam peratus.

"Dengan dua elemen cukai ini, pengguna membayar dua kali ganda cukai dan seterusnya wujud kenaikan harga barang," katanya dihubungi NSTP bagi menjelaskan perbezaan SST dan GST.

Sebelum ini, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata kerajaan mahu kembali kepada SST, sistem percukaian sebelum GST mulai 1 September dengan memansuhkan GST.

Beliau dilaporkan berkata cukai jualan pada kadar antara lima peratus dan 10 peratus digunakan untuk produk dikilangkan dan produk tertentu yang diimport dan bukan semua produk, berbanding GST.

Mengulas lanjut, Abd Aziz menjelaskan GST diperkenalkan kerana SST yang dilaksanakan sebelum ini gagal mengatasi masalah ketirisan bayaran cukai oleh pengilang dan pengimport.

Katanya, melalui GST, hanya satu cukai dikenakan untuk semua peringkat pengeluaran barang yang secara langsung menyekat pengilang dan pengimport lari daripada membayar cukai.

"Bagi pelaksanaan SST, walaupun hanya pengilang dan pengimport saja dikenakan cukai, mereka sebaliknya memindahkan cukai jualan itu kepada pengguna melalui kos jualan dalam semua peringkat atas pengeluaran barang," katanya.

Mengenai perbezaan pendapatan diperolehi daripada SST dan GST, katanya dalam era GST semua pihak membayar cukai pada kadar satu elemen cukai saja iaitu enam peratus.

Katanya, mereka yang berdaftar sebagai orang berdaftar cukai boleh menuntut semula cukai input berkenaan.

Beliau berkata, oleh kerana mekanisma GST yang efisien ada di semua peringkat rantaian pengedaran mereka yang sebelum ini lari dari membayar cukai perlu membayar cukai bukan saja GST tetapi cukai pendapatan juga yang sebelum ini tidak di bayar.

"GST mengutip RM44 bilion setahun kerana sebahagian besarnya di bayar oleh mereka yang tidak membayar cukai ketika zaman SST dilaksanakan, selain hasil cukai daripada ekonomi gelap (hidden economy) yang juga terpaksa membayar cukai selain kutipan daripada sektor peluasan cukai yang mana ketika SST dilaksanakan mereka tidak dikenakan cukai.

"Ini bermakna hasil kutipan RM44 billion daripada GST itu, bukan semuanya daripada duit rakyat tetapi sumbangannya lebih besar daripada sektor yang saya nyatakan tadi. Untuk membandingkan kedua-dua cukai ini kita kena kaji hasil kutipan yang diperoleh cukai berkenaan," katanya.

KERAJAAN perlu membentang dan meluluskan dua rang undang-undang berkaitan SST di Parlimen bagi membolehkan sistem percukaian itu diperkenalkan semula 1 September depan. - Foto hiasan
KERAJAAN perlu membentang dan meluluskan dua rang undang-undang berkaitan SST di Parlimen bagi membolehkan sistem percukaian itu diperkenalkan semula 1 September depan. - Foto hiasan
Berita Harian X