Khamis, 14 Jun 2018 | 2:26pm

Insaf menjelang Syawal

KAJANG: "Ini kali pertama saya menyambut Ramadan di penjara dan cukup menginsafkan kerana suasananya cukup berbeza dan mengingatkan ramai insan tersayang.

"Rindu pada empat anak yang kini dijaga keluarga dan suami memang tidak dapat digambarkan apatah ketika menjelang Aidilfitri," kata seorang banduan di Penjara Wanita Kajang, Selangor, Nurin (bukan nama sebenar)

Nurin, 26, antara banduan yang menjalani hukuman penjara di situ sejak September tahun lalu atas kesalahan menyembunyikan kelahiran dan pembuangan bayi.

Dia mengakui, kehidupan di penjara sangat menginsafkan dan mahu perjalanan hidupnya lebih bermakna sebaik sahaja dibebaskan, pada 18 Januari 2019.

Katanya, sepanjang di penjara, pelbagai aktiviti dilakukan dan jika tiba musim perayaan dia bersama banduan lain akan membuat pelbagai jenis kuih raya di bengkel biskut di penjara.

Semuanya sudah tersurat, mengimbas kisah itu, Nurin mendakwa semua bermula apabila dia mengiklankan bayinya yang dilahirkan dalam facebook untuk dipelihara oleh sesiapa yang berminat berikutan kesempitan hidup.

"Niat saya bukan untuk membuang anak, tetapi sekadar menawarkannya di dalam facebook kepada pasangan yang tidak dianugerahkan cahaya mata.

"Saya tidak meminta sebarang bayaran, tetapi hanya berpesan mereka menjaganya dengan baik dan tidak menghalang saya berjumpa dengannya pada masa depan," kata Nurin yang juga gagal mendaftarkan kelahiran anaknya itu.

Nurin berasakan tidak mampu menjadi ibu yang baik kerana hanya bekerja di kedai makan dengan gaji RM30 sehari, selain perlu menanggung empat lagi anak berusia antara setahun empat bulan hingga 10 tahun.

"Suami bekerja sebagai pemandu lori, tetapi penagih syabu yang kerap keluar masuk penjara dan semua keperluan keluarga menjadi tanggung jawab saya.

TEMUBUAL bersama banduan wanita sempena Hari Raya Aidilfitri di Penjara Wanita Kajang, Selangor. - Foto Nurul Shafine Jemenon
TEMUBUAL bersama banduan wanita sempena Hari Raya Aidilfitri di Penjara Wanita Kajang, Selangor. - Foto Nurul Shafine Jemenon

"Ketika usia kandungan sebulan, suami dipenjarakan menyebabkan kami anak beranak hidup kesempitan," katanya yang tiada tempat mengadu ketika itu kerana disingkirkan daripada masyarakat.

Mendakwa dipulaukan jiran, Nurin terpaksa bersalin di rumah sendirian pada jam 5.30 pagi dalam bilik air ketika anak sedang lena dibuai mimpi.

Dia menceritakan bagaimana menahan kesakitan melahirkan sendirian, memotong tali pusat bayi dilahirkan dengan gunting dan mengeluarkan uri daripada dalam rahim dengan menekan perut sambil menarik keluar uri.

Nurin juga mendakwa tidak menyedari apa yang dilakukannya itu satu kesalahan dari segi undang-undang sehingga dia ditahan polis ketika sedang bekerja.

Kini, Nurin tidak sabar menanti tarikh dibebaskan dan mahu melupakan kisah hitam yang dilalui.

Syahirah, 31, (bukan nama sebenar), yang terbabit atas kesalahan pecah amanah membabitkan pelaburan berjuta ringgit, pula menganggap hari raya tanpa makna apabila berada di jeriji besi.

Rindu terhadap anak, suami dan keluarga terubat apabila dapat berjumpa apabila mereka datang menziarahi pada hari raya ketiga dan keempat.

Mengaku akibat tamak dan tidak bersyukur dengan rezeki dimiliki, dia dipenjarakan kerana kesalahan pecah amanah membabitkan pelaburan yang amat banyak.

Ibu kepada seorang anak ini, berkata angan-angan untuk menambah kekayaan hanya menyebabkan dia akhirnya dijatuhkan hukuman penjara selama empat tahun 22 hari, pada Mac lalu.

"Saya menyerah diri selepas tidak tahan dengan tekanan daripada pelabur yang mengganggu saya setiap hari, manakala ibu bapa di kampung juga turut menjadi sasaran apabila mereka menuntut wang sehingga ke hari ini.

"Wang pelaburan itu digunakan untuk projek daripada sebuah agensi yang gagal saya peroleh tendernya, sebaliknya digunakan untuk projek lain, tetapi masih tidak mampu memberikan pulangan bagi membayar keuntungan kepada pelabur," katanya yang sebelum ini bekerja membuat kuih sejuk beku seperti karipap dan kasturi dengan pendapatan 60 sen sehari.

BANDUAN membuat pelbagai jenis kuih raya di bengkel biskut di penjara. - Foto Nurul Shafina Jemenon
BANDUAN membuat pelbagai jenis kuih raya di bengkel biskut di penjara. - Foto Nurul Shafina Jemenon
Berita Harian X