Isnin, 11 September 2017 | 8:22am

443,794 calon duduki UPSR 2017

KUALA LUMPUR: Seramai 443,794 calon menduduki UPSR 2017 di seluruh negara bermula hari ini sehingga 18 September depan.

Menurut laman web Kementerian Pendidikan, daripada jumlah itu, seramai 433, 536 calon terdiri daripada calon sekolah kerajaan dan bantuan kerajaan manakala 10,258 calon sekolah swasta.

Sebanyak 8,805 pusat peperiksaan dibuka membabitkan 51,363 petugas peperiksaan dilantik bagi memastikan peperiksaan berjalan lancar seperti dijadualkan.

Di Perak, seramai 34,226 calon menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di 868 pusat peperiksaan di negeri ini.

Pengarah Pelajaran Negeri, Mat Lazim Idris, berkata mereka terdiri daripada 24,325 calon dari Sekolah Kebangsaan (SK); 7,978 calon Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC); 2,070 calon Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) dan 853 calon swasta.

Katanya, jumlah itu termasuk 340 calon di 11 pusat peperiksaan di kawasan pedalaman.

"Seramai tiga calon menduduki peperiksaan di dua hospital di negeri ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui ketika membuat lawatan hari pertama peperiksaan berkenaan di Sekolah Kebangsaan (SK) Chepor, di sini pagi tadi.

Pagi ini, calon menduduki kertas Bahasa Melayu (BM) Pemahaman dan BM Penulisan.

Mat Lazim berkata, seramai 4,569 orang bertugas mengendalikan peperiksaan berkenaan termasuk penyelia kawasan, ketua pengawas, timbalan ketua pengawas dan pengawas.

Katanya, pihaknya sentiasa bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan terutama bencana banjir untuk memastikan peperiksaan pelajar berjalan lancar.

Di Selangor, seramai 85,299 calon menduduki UPSR, jumlah terbesar daripada 443,79 calon seluruh negara.

Pengarah Pendidikan Selangor, Mohd Salleh Mohd Kassim, berkata jumlah itu berkurangan berbanding tahun lalu 87,229 calon.

"Daripada jumlah itu, seramai 213 murid ialah Calon Berkeperluan Khas (CBK), iaitu murid ini mempunyai masalah pembelajaran serta kurang upaya fizikal, pendengaran dan penglihatan.

"Calon yang menjawab peperiksaan di hospital kerana masalah kesihatan pula seramai 24 orang," katanya ketika ditemui ketika melawat SK Rantau Panjang, di sini.

Beliau berkata, daerah Petaling Perdana mencatatkan jumlah calon tertinggi menduduki UPSR iaitu 16,707 murid diikuti Hulu Langat, 15,987 dan Klang dengan 14,990 murid dan Gombak, 12,000 murid.

Katanya, ada 779 pusat peperiksaan di Selangor dengan 8,133 petugas peperiksaan termasuk penyelia kawasan, Ketua Pengawas dan Pengawas.

PENGARAH Jabatan Pendidikan Negeri Perlis, Izmi Ismail, (kanan) meninjau perjalanan ujian yang diambil murid yang menduduki UPSR di Sekolah Kebangsaan Stella Maris, Kangar. - Foto Azhar Ramli
PENGARAH Jabatan Pendidikan Negeri Perlis, Izmi Ismail, (kanan) meninjau perjalanan ujian yang diambil murid yang menduduki UPSR di Sekolah Kebangsaan Stella Maris, Kangar. - Foto Azhar Ramli

Di Perlis, seramai 3,794 murid tahun enam di negeri ini mula menduduki UPSR di 78 pusat peperiksaan hari ini.

Pengarah Pendidikan Negeri, Izmi Ismail, berkata jumlah itu meliputi 3,514 murid sekolah kebangsaan, 277 murid di SJKC dan tiga murid di SJKT.

"Daripada jumlah itu lima pelajar terpaksa menduduki peperiksaan di Hospital Tuanku Fauziah kerana masalah kesihatan serta ada yang terbabit dalam kemalangan.

Beliau berkata demikian selepas melakukan kunjungan terhadap murid yang menduduki UPSR di SK Stella Maris, di sini, pagi tadi.

Izmi berkata, pihaknya juga membuat persediaan Op Payung sekiranya berlaku banjir.

"Di Perlis, kita pernah menghadapi situasi banjir ketika UPSR pada 2011, jadi langkah-langkah persediaan sentiasa diutamakan.

"Setakat pagi ini, keadaan di Perlis baik kerana tiada situasi banjir dilaporkan. Selain memantau situasi semasa, kita juga menitikberatkan keadaan calon supaya kesemua mereka dapat hadir menduduki peperiksaan," katanya.

Di Pahang, seramai 24,012 calon UPSR daripada 550 sekolah di seluruh negeri ini menduduki peperiksaan itu.

Pengarah Pendidikan Pahang, Datuk Rosdi Ismail, berkata mereka terdiri daripada 19,814 calon SK, SJKC 3,087 calon), SJKT (489 calon), Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) (144 calon) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) seramai 63 calon.

"Selain itu, seramai 415 calon daripada lima sekolah swasta turut menduduki peperiksaan berkenaan yang akan berakhir Isnin depan," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Rosdi berkata, daerah Kuantan mempunyai paling ramai calon iaitu 7,836 orang dan berharap calon-calon dapat menjawab peperiksaan dengan tenang selain tidak panik serta melakukan yang terbaik.

"Selain itu, terdapat juga seramai 75 calon berkeperluan khas yang memerlukan cetakan besar, braille, pengecualian Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) dan tambahan masa," katanya.

Beliau berkata, semua calon berkenaan menduduki ujian berkenaan di 550 pusat peperiksaan di seluruh negeri ini dan dipantau oleh 2,486 petugas.

"Mereka juga diingatkan sentiasa menjaga kesihatan terutama sepanjang peperiksaan berlangsung.

"Calon juga perlu membawa kad pengenalan masing-masing ke pusat peperiksaan bagi memastikan pengurusan dan pengendalian peperiksaan berjalan lancar," katanya.

Di Putrajaya, seramai 1,798 calon menduduki UPSR.

Tinjauan di SK Putrajaya Presint 8 (1) mendapati seramai 132 calon hadir dan sesi peperiksaan berjalan dengan lancar.

Hadir sama Pengarah Pendidikan Jabatan Pendidikan Putrajaya Roaini Jaafar dan ibu bapa calon.

Calon UPSR turut membaca doa sebagai pembakar semangat sebelum masing-masing mula menjawab soalan peperiksaan.

Malah, ibu bapa calon juga turut berkumpul bersama-sama dengan guru membaca surah Yasin dan solat hajat bagi mendoakan kejayaan anak masing-masing.

Guru Tahun Enam sekolah itu, Fatimah Zainal Abidin, berkata pihaknya menyediakan roti dan air kepada setiap calon sebelum memasuki dewan peperiksaan bagi memastikan mereka kekal cergas untuk menjawab kertas soalan.

"Alhamdulillah, setiap murid sudah bersedia untuk menduduki peperiksaan selama empat hari yang bermula hari ini dan kami sebagai guru sentiasa mendoakan terbaik untuk mereka.

"Saya yakin semua calon UPSR sekolah ini mampu menjawab kertas soalan dengan baik sekali gus membantu meningkatkan prestasi sekolah keseluruhannya," katanya.

SEBAHAGIAN calon yang menduduki kertas Bahasa Melayu Pemahaman UPSR 2017 di Sekolah Kebangsaan Seremban 2A, Negeri Sembilan. - Foto Iqmal Haqim Rosman
SEBAHAGIAN calon yang menduduki kertas Bahasa Melayu Pemahaman UPSR 2017 di Sekolah Kebangsaan Seremban 2A, Negeri Sembilan. - Foto Iqmal Haqim Rosman

Di Negeri Sembilan, seramai 17,128 calon menduduki UPSR tahun ini di 349 pusat peperiksaan di seluruh negeri ini.

Timbalan Pengarah Pendidikan negeri, Pkharuddin Ghazali, berkata daripada jumlah itu, 11,965 murid adalah dari SK, SJKC (3,418), SJKT (1,493) dan calon swasta (252).

"Tahun ini, seramai 13 calon dikategorikan Berkeperluan Khas iaitu yang menghadapi masalah pembelajaran, penglihatan, kurang upaya fizikal dan pendengaran.

"Selain itu, terdapat 11 calon yang menghadapi masalah kesihatan pula terpaksa menduduki peperiksaan di hospital," katanya ketika dihubungi hari ini.

Tinjauan BH di SK Seremban 2A pagi ini, mendapati 152 calon kelihatan bersemangat untuk menjawab kertas pertama subjek BM Pemahaman.

Guru Besar, Fuziah Abdul Malek, berkata semua murid terbabit diberikan kismis sebagai makanan tambahan sebelum mereka memasuki dewan peperiksaan.

"Pemberian kismis itu adalah amalan setiap pagi bagi murid Tahun Enam yang dilakukan sejak awal tahun selepas mendapat persetujuan ibu bapa," katanya.

MURID-MURID bersalaman dengan Penolong Pegawai Pendidikan Daerah Rendah Johor Bahru, Sari'at Mokmin (kiri) sebelum memasuki dewan peperiksaan bagi menduduki peperiksaan UPSR di Sekolah Kebangsaan Kompleks Uda, Johor Bahru. - Foto Hairul Anuar Rahim
MURID-MURID bersalaman dengan Penolong Pegawai Pendidikan Daerah Rendah Johor Bahru, Sari'at Mokmin (kiri) sebelum memasuki dewan peperiksaan bagi menduduki peperiksaan UPSR di Sekolah Kebangsaan Kompleks Uda, Johor Bahru. - Foto Hairul Anuar Rahim

Di Johor, murid Tahun Enam yang menghidap penyakit kencing manis sejak berusia tiga tahun menjadi antara 53,608 calon yang menduduki UPSR.

Nurhani Sofea Nazarudin, 12, murid SK Kompleks Uda, dekat sini hanya mengulang kaji pelajaran satu jam setiap hari berikutan tahap kesihatan tidak mengizinkan.

Ibunya, Noraini Ismail, 45, percaya anaknya mampu menjawab soalan peperiksaan semampunya, sungguhpun menghidap penyakit kencing manis sejak berusia tiga tahun.

Katanya, anak kedua daripada empat beradik itu tetap bersemangat untuk menduduki peperiksaan itu.

"Sekiranya didapati dia kurang gula dalam badan, secara tidak langsung akan mengganggu minda dan anggota badan hingga menjadi lemah dan akhirnya dia mudah pengsan.

NORAINI membantu anaknya, Nurhani Sofea Nazarudin yang menghidap diabetes menyuntik insulin ketika waktu rehat UPSR di Sekolah Kebangsaan Kompleks Uda, Johor Bahru. - Foto Hairul Anuar Rahim
NORAINI membantu anaknya, Nurhani Sofea Nazarudin yang menghidap diabetes menyuntik insulin ketika waktu rehat UPSR di Sekolah Kebangsaan Kompleks Uda, Johor Bahru. - Foto Hairul Anuar Rahim

"Saya khuatir jika dia terlalu tertekan boleh menyebabkan kesan ke atas jantungnya berikutan pankreasnya sudah rosak dan dia perlu diinsulin setiap kali waktu makan," katanya.

Noraini yang juga Guru Matematik di SK Kompleks Uda berkata, anaknya terpaksa diberhentikan pembelajaran Sekolah Agama Bandar Baru Uda sejak Februari lalu, supaya anaknya lebih mudah menumpukan pelajaran.

Sementara itu, Penolong Pegawai Pendidikan Daerah Rendah Johor Bahru, Sari'at Mokmin, berkata 34,828 calon ialah dari SK, manakala SJKC seramai 16,087 calon, SJKT (1,833 calon) dan sekolah swasta (860 calon).

"Sebanyak 98 sekolah yang terbabit dan daripada jumlah keseluruhan murid, hanya tiga calon yang menduduki peperiksaan di hospital iaitu dua di Hospital Sultanah Aminah, di sini, dan seorang lagi di Columbia Hospital, Iskandar Puteri," katanya ketika ditemui selepas mengadakan lawatan di SK Kompleks Uda, di sini hari ini.

SEBAHAGIAN daripada calon peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di SK Putrajaya Presint 8 (1) di Putrajaya. Seramai 443,794 calon akan menduduki UPSR2017 dari 11 hingga 18 September ini. Kementerian Pendidikan dalam kenyataan berkata daripada jumlah itu, seramai 433,536 ialah calon sekolah kerajaan dan bantuan kerajaan, manakala 10,258 adalah calon sekolah swasta. - Foto Ahmad Irham Mohd Noor
SEBAHAGIAN daripada calon peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di SK Putrajaya Presint 8 (1) di Putrajaya. Seramai 443,794 calon akan menduduki UPSR2017 dari 11 hingga 18 September ini. Kementerian Pendidikan dalam kenyataan berkata daripada jumlah itu, seramai 433,536 ialah calon sekolah kerajaan dan bantuan kerajaan, manakala 10,258 adalah calon sekolah swasta. - Foto Ahmad Irham Mohd Noor
MENTERI Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid diiringi Pengarah Jabatan Pendidikan Sabah, Datuk Maimunah Suhaibul meninjau calon yang menduduki UPSR di Sekolah Kebangsaan Sri Gaya, Kota Kinabalu. - Foto Malai Rosmah Tuah
MENTERI Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid diiringi Pengarah Jabatan Pendidikan Sabah, Datuk Maimunah Suhaibul meninjau calon yang menduduki UPSR di Sekolah Kebangsaan Sri Gaya, Kota Kinabalu. - Foto Malai Rosmah Tuah
CALON menikmati sarapan ketika waktu rehat UPSR di Sekolah Kebangsaan Kompleks Uda, Johor Bahru. - Foto Hairul Anuar Rahim
CALON menikmati sarapan ketika waktu rehat UPSR di Sekolah Kebangsaan Kompleks Uda, Johor Bahru. - Foto Hairul Anuar Rahim
CALON UPSR Sekolah Kebangsaan Raja Muda, Seksyen 4, Shah Alam, beratur mengambil kismis sebelum masuk ke dalam bilik peperiksaan bagi menjawab soalan Bahasa Melayu Pemahaman pada hari pertama UPSR 2017. - Foto Mohd Asri Saifuddin Mamat
CALON UPSR Sekolah Kebangsaan Raja Muda, Seksyen 4, Shah Alam, beratur mengambil kismis sebelum masuk ke dalam bilik peperiksaan bagi menjawab soalan Bahasa Melayu Pemahaman pada hari pertama UPSR 2017. - Foto Mohd Asri Saifuddin Mamat
NUR Dania Aliaa Mohd Zaidi, 12, yang patah kaki akibat kemalangan jalan raya menduduki peperiksaan UPSR di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu. - Foto Mohd Syafiq Ridzuan Ambak
NUR Dania Aliaa Mohd Zaidi, 12, yang patah kaki akibat kemalangan jalan raya menduduki peperiksaan UPSR di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu. - Foto Mohd Syafiq Ridzuan Ambak
IBU bapa hadir mendengar taklimat akhir sebelum murid memasuki bilik peperiksaan pada hari pertama UPSR 2017 di Sekolah Kebangsaan Seksyen 7, Bandar Baru Bangi. - Foto Rosela Ismail
IBU bapa hadir mendengar taklimat akhir sebelum murid memasuki bilik peperiksaan pada hari pertama UPSR 2017 di Sekolah Kebangsaan Seksyen 7, Bandar Baru Bangi. - Foto Rosela Ismail
Berita Harian X