Isnin, 21 November 2016 | 10:03am

Cemerlang UPSR hanya 40 peratus syarat ke SBP

Mahadzir (tengah), Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh (kanan) dan Ahli Majlis TertinggiUMNO, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah pada majlis Konvensyen Pemerkasaan Agenda Ummah di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur, semalam. - Foto Hafiz Sohaimi
Mahadzir (tengah), Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh (kanan) dan Ahli Majlis TertinggiUMNO, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah pada majlis Konvensyen Pemerkasaan Agenda Ummah di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur, semalam. - Foto Hafiz Sohaimi

Kuala Lumpur: Mulai tahun depan, syarat kemasukan ke Tingkatan Satu Sekolah Berasrama Penuh (SBP) hanya menilai 40 peratus tahap kecemerlangan akademik pelajar.

Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid, berkata ini bermakna kelayakan pelajar dinilai mencakupi komponen Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK).

"Saya mahu memaklumkan, mulai tahun depan pemilihan dan penempatan murid ke Tingkatan Satu SBP tak bergantung semata-mata kepada pencapaian akademik dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

"Sebaliknya, kecemerlangan akademik hanya mencakupi 40 peratus daripada syarat pengambilan," katanya pada sesi diskusi pendidikan sempena Konvensyen Pemerkasaan Agenda Ummah di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini, semalam.

Sebelum ini, Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Khair Mohamad Yusof, mengumumkan syarat kemasukan pelajar ke Tingkatan Satu SBP tahun depan mengikut syarat minimum pencapaian akademik sekurang-kurangnya 3A dan 3B dalam UPSR tahun  ini.

UPSR bukan bahan uji kaji

Dalam pada itu, Mahdzir menafikan dakwaan sesetengah pihak kononnya calon UPSR tahun ini dijadikan bahan uji kaji oleh kementeriannya.

"Calon peperiksaan UPSR tahun ini adalah kohort pertama mengikuti Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) sejak diperkenalkan kepada murid Tahun Satu pada 2011," katanya. 

Mahdzir berkata, pentaksiran berasaskan sekolah sudah dibuat di beberapa negara antaranya Jepun, Korea Selatan, Singapura, Eropah, Amerika Syarikat dan United Kingdom.

"Sebelum ini kaedah penilaian hanya berasaskan peperiksaan, namun kali ini kita harap ibu bapa dapat memahami bahawa kita sudah beralih (tidak tertumpu kepada keputusan akademik semata-mata)," katanya.

Mengenai pengubahsuaian sembilan kampus Institut Pendidikan Guru (IPG) menjadi politeknik, Kolej Vokasional dan Pusat Permata Pintar, Mahdzir berkata, ia berjalan lancar di Semenanjung, tetapi tidak dipersetujui di Sabah dan Sarawak.

"Saya sudah berbincang dengan kerajaan Sabah mengenai perkara itu dan disusuli kerajaan Sarawak dalam tempoh terdekat.

Di Sabah misalnya IPG Kent dan IPG Gaya mempunyai sejarah penting dalam pendidikan negeri itu dan ada desakan agar ia dikekalkan," katanya.

Berita Harian X