Isnin, 11 Januari 2016 | 11:31am

Muallim rasmi menjadi daerah ke-11 di Perak

SULTAN Nazrin bersama Tuanku Zara Salim berkenan berangkat ke Majlis Pengisytiharan Daerah Muallim di Tanjung Malim, hari ini. - Foto L Manimaran
SULTAN Nazrin bersama Tuanku Zara Salim berkenan berangkat ke Majlis Pengisytiharan Daerah Muallim di Tanjung Malim, hari ini. - Foto L Manimaran

TANJUNG MALIM: Daerah Muallim hari ini secara rasmi diisytiharkan sebagai daerah baharu, menjadikannya daerah ke-11 di Perak.

Pengisytiharannya disempurnakan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, di Dewan Seri Tanjong Majlis Daerah Tanjung Malim (MDTM), pagi ini.

Daerah ke-11 itu diwartakan pada 1 Oktober tahun lalu selepas mendapat kelulusan Kabinet pada 10 April 2015 manakala Sultan Nazrin memberi perkenan Muallim sebagai nama daerah baharu berkenaan.

Pengwujudan daerah baharu itu adalah susulan keputusan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO) kira-kira tiga tahun lalu untuk menaik taraf daerah kecil Slim River/Tanjung Malim kepada daerah penuh.

Kawasan berkeluasan 93,434.65 hektar itu meliputi tiga mukim iaitu Slim, Ulu Bernam Barat dan Ulu Bernam Timur dengan antara kawasan terbabit seperti Tanjung Malim, Trolak, Slim, Proton City dan sebahagian Behrang yang sebelum ini berada dalam pentadbiran daerah Batang Padang.

Daerah yang berkepadatan penduduk 69,639 orang itu berada dalam Parlimen Tanjung Malim dengan dua Dewan Undangan Negeri iaitu Slim dan Behrang.

Sultan Nazrin bertitah, perkataan Muallim diambil daripada perkataan Arab berkaitan ilmu dan ilmuwan yang bermaksud orang yang ahli dalam bidang agama.

Ia bertepatan dengan nama Muallim sebagai nama daerah ini berdasarkan sejarah penubuhan Maktab Perguruan Sultan Idris (SITC) di sini pada 29 November 1922.

"SITC menjadi pusat ilmu dan pengajian tinggi tempatan untuk anak Melayu era pra-merdeka.

"Di sinilah lahir cerdik pandai Melayu yang meniupkan nasionalisme bangsa dan perjuangan menuntut kemerdekaan," titah baginda.

Terdahulu, Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir, dalam ucapannya berkata, pembentukan daerah baharu itu adalah cerminan usaha kerajaan untuk memastikan pembangunan di Perak tidak tertumpu di kawasan tertentu, sebaliknya di segenap pelusuk negeri.

Beliau berkata, daerah itu diharap bukan hanya merangkumi pembangunan fizikal tetapi mempunyai roh keilmuan selaras kedudukannya yang pernah menjadi tempat golongan bijak pandai melontarkan ilmu dan menanam semangat patriotik.

Turut berkenan berangkat ke majlis itu, Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa; Raja Puan Besar Perak, Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah dan Raja Di Hilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah.

Yang turut hadir, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri II, Datuk Seri Ong Ka Chuan yang juga Ahli Parlimen Tanjung Malim; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Abdul Puhat Mat Nayan dan Pegawai Daerah Muallim, Nor Sham Rahman.

Berita Harian X