Rabu, 26 Jun 2019 | 2:13pm
MAHFUZ Omar pada sidang media selepas merasmikan Seminar Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan di Sektor Pertanian, Perikanan dan Perhutanan 2019, di Kota Kinabalu. - Foto Edmund Samunting
MAHFUZ Omar pada sidang media selepas merasmikan Seminar Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan di Sektor Pertanian, Perikanan dan Perhutanan 2019, di Kota Kinabalu. - Foto Edmund Samunting

247 kes kemalangan pekerjaan disiasat JKKP tahun ini

KOTA KINABALU: Sebanyak 247 kes kemalangan pekerjaan bagi sektor pertanian, perikanan dan perhutanan disiasat Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) bagi tempoh Januari hingga Mei tahun ini.

Jumlah itu turut membabitkan 10 kes atau 3.6 peratus siasatan kemalangan maut, manakala 33 kes siasatan penyakit dan keracunan pekerjaan.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Mahfuz Omar, berkata antara kes maut yang direkodkan adalah terjatuh dari traktor, terkena renjatan elektrik, terkena sabit pemotong kelapa sawit dan terhidu gas beracun ketika menjalankan kerja di ruang terkurung.

“Menerusi kes itu, pekerja dan majikan harus mengambil iktibar terhadap kemalangan dan penyakit pekerjaan yang berlaku dalam sektor ini serta berusaha bagi mengelak tragedi sama berulang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Seminar Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan di Sektor Pertanian, Perikanan dan Perhutanan 2019 di sini, hari ini.

Mahfuz yang juga Pengerusi Majlis Negara Bagi Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan, berkata berlaku penurunan kadar kemalangan di tempat kerja dan kemalangan maut bagi tahun lalu berbanding 2017.

“Kadar kemalangan di tempat kerja pada 2018 adalah 2.40 daripada 1,000 pekerja berbanding 2.93 daripada 10,000 pekerja pada 2017.

“Manakala kadar kemalangan maut pada tahun lalu adalah 4.14 daripada 100,000 pekerja berbanding 4.90 daripada 100,000 pekerja pada 2017,” katanya.

Beliau berkata, penurunan itu berlaku kerana JKKP menggunakan kaedah baharu supaya pengiraan kadar kemalangan ini lebih komprehensif.

“Selain itu, ia juga menunjukkan majikan dan pekerja semakin mulai sedar mengenai kepentingan memastikan tempat kerja selamat dan sihat.

“Tambahan pula, pelbagai program dan inisiatif yang proaktif dilakukan oleh JKKP dan pihak berkepentingan membantu dan menyumbang kepada penurunan kadar kemalangan ini,” katanya.

Yang turut hadir, Ketua Pengarah JKKP, Omar Mat Piah dan Pengarah JKKP Sabah, Zulkifli Yahaya.

Berita Harian X