Selasa, 13 November 2018 | 6:21pm
PERDANA Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. - Foto EPA
PERDANA Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. - Foto EPA

Goldman Sachs Group 'menipu' - Dr Mahathir

KUALA LUMPUR: Bank-bank di Goldman Sachs Group Inc ‘menipu’ Malaysia dalam urusan membabitkan dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB), kata Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bank pelaburan Amerika Syarikat (AS) itu berada di bawah pengawasan susulan peranannya dalam mengumpul dana melalui penawaran bon untuk 1MDB, yang menjadi subjek penyelidikan rasuah dan siasatan wang haram di sekurang-kurangnya enam negara.

Berdasarkan laporan Reuters, Jabatan Kehakiman (DoJ) AS berkata kira-kira AS$4.5 bilion (RM18.9 bilion) disalahgunakan daripada 1MDB, termasuk sejumlah wang menerusi bantuan Goldman Sachs, merangkumi pegawai tinggi dana dan rakan sekutunya dari tahun 2009 hingga 2014.

Pendakwa AS memfailkan tuduhan jenayah terhadap dua bekas pegawai bank Goldman Sachs awal bulan ini.

“Terdapat bukti bahawa Goldman Sachs melakukan perkara-perkara yang salah,” kata Dr Mahathir dalam temu bual dengan saluran berita AS, CNBC yang disiarkan hari ini.

“Jelas sekali kita ditipu melalui pematuhan orang Goldman Sachs, kawalan pematuhan bank tidak berfungsi dengan baik,” katanya, tanpa menyatakan butiran lanjut.

Jurucakap Goldman Sachs di Hong Kong enggan mengulas mengenai wawancara itu manakala harga saham Goldman Sachs jatuh ke tahap paling rendah dalam tempoh hampir dua tahun semalam.

Ia berikutan kenyataan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, bahawa Malaysia akan mendapatkan ‘bayaran balik penuh’ yuran AS$600 juta (RM2.5 bilion) yang diperoleh Goldman Sachs daripada urus niaga membabitkan 1MDB.

Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang dijangka dilantik sebagai Perdana Menteri menggantikan Dr Mahathir, 93, memberitahu Parlimen hari ini negara perlu mengambil langkah-langkah ‘lebih agresif’ untuk menuntut bayaran dan kerugian ‘akibat kesan kepada imej Malaysia’.

Difahamkan, bank AS itu memperoleh kira-kira AS$600 juta (RM2.5 bilion) sebagai yuran untuk kerja-kerjanya dengan 1MDB, termasuk tiga tawaran bon pada 2012 dan 2013, yang meningkat kepada AS$6.5bilion (RM273 bilion).

Bercakap kepada pemberita hari ini, Guan Eng mengulangi pendiriannya Malaysia mahu menuntut semula yuran yang dibayar kepada Goldman Sachs itu dan kerugian kepada negara akibat skandal itu.

“Kerajaan Malaysia mahu menuntut semula semua yuran yang dibayar serta semua kerugian yang ditanggung termasuk perbezaan kadar faedah,” katanya.

Guan Eng berkata kadar yang dibayar Malaysia adalah kira-kira 100 mata asas lebih tinggi daripada kadar pasaran.

Bagaimanapun, beliau tidak mengatakan bagaimana Malaysia akan berusaha untuk mendapatkan balik wang itu dan akan meninggalkan perkara itu kepada Peguam Negara.

Sementara itu, pengkritik mengatakan yuran yang diperoleh Goldman Sachs jauh melebihi yuran pasaran antara satu hingga dua peratus yang kebiasaannya diharapkan bank untuk membantu menjual bon.

Goldman Sachs berkata yuran di luar jangkaan itu berkaitan dengan risiko tambahan kerana ia membeli bon tidak ditarik balik sementara ia mencari pelabur dan dalam kes perjanjian bon 2013 yang menyaksikan kenaikan AS$2.7bilion (RM11.3bilion), 1MDB mahukan dana dengan cepat untuk pelaburan yang dirancang.

Memetik sumber, Reuters melaporkan pada Jun lalu Malaysia sedang mempertimbangkan untuk meminta DoJ AS mendapatkan Goldman Sachs untuk mengembalikan yuran yang diperoleh daripada tawaran 1MDB.

Kerajaan Malaysia baharu selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) Mei lalu berusaha untuk membawa balik dana yang didakwa diselewengkan daripada 1MDB, yang diasaskan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Skandal 1MDB dilihat sebagai punca utama kejutan pilihan raya menyaksikan kejatuhan kerajaan pimpinan Najib, sekali gus menyebabkannya berdepan tuduhan rasuah yang menjadi sebahagian daripada siasatan Malaysia terhadap skandal 1MDB.

Najib bagaimanapun mengaku tidak bersalah manakala pelabur Malaysia dalam buruan, Low Taek Jho, juga dikenali sebagai Jho Low, yang disifatkan pihak berkuasa AS dan Malaysia sebagai tunjang skandal 1MDB, dituduh oleh pendakwa AS bulan ini, namun masih bebas sehingga kini. - Reuters

Berita Harian X