Khamis, 7 Jun 2018 | 2:35pm

Datuk dera cucu secara seksual

AMPANG: Seorang datuk didakwa di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, atas tuduhan melakukan perlakuan seksual secara fizikal terhadap cucu perempuannya yang berusia sembilan tahun.

Tertuduh, 71, yang juga seorang pesara tentera, mengaku tidak bersalah dan memohon dibicarakan sebaik pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Azrul Darus.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di sebuah rumah di Ampang Jaya, jam 4 petang, pada awal tahun ini dan didakwa mengikut Seksyen 14(a) Akta Kesalahan-kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak 2017, dan dibaca bersama Seksyen 16 akta sama, yang boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan sebat, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Norhashimah Hashim tidak menawarkan sebarang jaminan dengan alasan tertuduh mempunyai hubungan kekeluargaan dan mengetahui tempat tinggal mangsa.

Bagaimanapun, tertuduh dalam rayuannya, menerusi peguam M K Thas, memohon dibenarkan ikat jamin dengan alasan menghidap penyakit darah tinggi dan gout serta baru menjalani pembedahan pintasan jantung.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin, berserta syarat tambahan perlu melaporkan diri di Balai Polis Ampang pada setiap bulan.

Mahkamah turut memerintahkan tertuduh untuk tidak mengganggu mangsa dan saksi pendakwaan serta menetapkan 20 Julai ini untuk sebutan semula kes.

Berita Harian X