Selasa, 27 Februari 2018 | 9:28pm

Rayuan ejen hartanah didengar 23 April

KUALA LUMPUR: Rayuan seorang ejen unit hartanah yang dihukum penjara 48 tahun dan 24 sebatan selepas mengaku bersalah atas 623 kesalahan jenayah seksual terhadap anak perempuannya akan didengar pada 23 April ini di Mahkamah Tinggi di sini.

Tarikh itu ditetapkan Penolong Kanan Pendaftar Nur Ain Mustapa selepas pengurusan kes itu dibuat di hadapannya dengan dihadiri lelaki berusia 37 itu selaku perayu dan Timbalan Pendakwa Raya, Aimi Syazwani Sarmin.

Ketika ditemui media di luar mahkamah, Aimi memaklumkan lelaki itu memfailkan rayuan untuk mengurangkan hukuman pada Oktober tahun lalu.

Katanya, mahkamah juga mengarahkan perayu melantik peguam, selain berhubung dengan pihak penjara untuk mendapatkan khidmat daripada Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

"Jika perayu masih tidak melantik peguam sehingga tarikh perbicaraan, dia perlu mewakili dirinya sendiri," katanya.

Pada 8 September tahun lalu, Mahkamah Jenayah Seksual Terhadap Kanak-Kanak Putrajaya menjatuhkan hukuman berkenaan terhadap lelaki itu selepas dia mengaku bersalah merogol, meliwat dan penganiayaan seksual terhadap anak perempuannya.

Hakim Yong Zarida Sazali memerintahkan dia menjalani hukuman penjara bermula tarikh tangkap pada 26 Julai 2017.

Mahkamah turut memerintahkan lelaki itu menjalani khidmat masyarakat selama 240 jam dalam tempoh enam bulan, menjalani kaunseling pemulihan selama 10 tahun dan mengikuti pengawasan polis selama tiga tahun selepas keluar penjara.

Kes ini mendapat perhatian awam apabila lelaki itu didakwa atas 623 kesalahan termasuk satu kes rogol, 591 kesalahan liwat dan 30 tuduhan melakukan seksual fizikal terhadap anak perempuannya dan satu kes penganiayaan seksual.

Dia didakwa melakukan semua kesalahan itu di bilik tidur rumahnya di Sungai Way, Petaling Jaya sejak Januari tahun lalu hingga Julai tahun lalu.

Bagi semua pertuduhan meliwat, dia dituduh melakukan persetubuhan bertentangan dengan aturan tabii terhadap anak perempuannya pada Januari hingga 20 Julai 2017 mengikut Seksyen 377C Kanun Keseksaan.

Bapa kepada tiga anak perempuan itu juga didakwa atas 30 pertuduhan melakukan seksual fizikal dengan cara menyentuh anak sulungnya pada 11 Julai hingga 20 Julai 2017 mengikut Seksyen 14/16 Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak 2017.

Dia juga didakwa melakukan penganiayaan seks terhadap mangsa antara 1 Januari hingga 21 Julai tahun lalu mengikut Seksyen 31(1)(a) dan Seksyen 31(1)(b) Akta Kanak-kanak 2016.

Lelaki itu turut dituduh merogol mangsa di tempat sama, pada jam 2 petang21 Julai tahun lalu mengikut Seksyen 376A Kanun Keseksaan.

Semuanya pertuduhan mengikut kanun dan akta berkenaan membawa hukuman penjara dan sebat. Berdasarkan fakta kes, tertuduh pertama kali meliwat anaknya itu dua tahun lalu.

Mangsa tinggal bersama bapanya sejak Januari tahun lalu selepas ibu bapanya bercerai dan dia memberitahu ibunya mengenai kejadian itu selepas mengetahui bapanya akan mengambil dua adiknya tinggal bersama mereka dan dia takut perkara sama berlaku kepada adiknya.

Laporan polis mengenai kejadian dan perbuatan lelaki itu dibuat oleh bekas isteri tertuduh pada 25 Julai 2017.

Berita Harian X